Preview

Health and Ecology Issues

Advanced search

HYGIENIC ASSESSMENT OF CADETS` ACTUAL DIET

https://doi.org/10.51523/2708-6011.2011-8-2-30

Abstract

The cadets` diet is characterized by the abuse of energy content at the cost of excess fats and carbohydrates consumption with insufficient amount of proteins, plant lipids, pectins, calcium, vitamins A and B2, which may be eliminated by the decreasing consumption of cereal products and potatoes, increasing the amount of dairy products, fish and juices, including multivitamins.

About the Authors

D. I. Shyrko
Belarussian State Medical University
Belarus


V. I. Doroshevich
Republican Research Centre for Hygiene
Belarus


A. A. Ushkov
Republican Research Centre for Hygiene
Belarus


M. N. Timoshek
Republican Research Centre for Hygiene
Belarus


References

1. Химический состав российских пищевых продуктов: справочник / под. ред. И. М. Скурихина, В. А. Тутельяна. - М.: ДеЛи принт, 2002. - 236 с.

2. Громыко, В. Н. Оценка нарушения питания у пациентов, находящихся на заместительной почечной терапии / В. Н. Громыко // Медицинский журнал. - 2008. - № 2. - С. 4-7.

3. Durnin, J. V. Body fat assessed from total body density and its estimation from skin fold thickness: measurements on 481 men and women aged from 16 to 72 years / J. V. Durnin, J. Womersley // Brit. J. Nutr. - 1974. - Vol. 32, № 2. - P. 77-97.

4. Головина, Н. К. Ускоренные методы определения азота в экскрементах и других продуктах, содержащих азот / Н. К. Головина, Н. Ф. Кошелев // Лабор. дело. - 1961. - № 1. - С. 12-14.

5. Колб, В. Г. Справочник по клинической химии / В. Г. Колб, В. С. Камышников. - 2-е изд. - Минск: Беларусь, 1982. - 366 с.

6. Критерии адекватного питания / под ред. М. Н. Логаткина. - Л., 1984. - 86 с.

7. Кошелев, Н. Ф. Гигиена питания войск / Н. Ф. Кошелев, В. П. Михайлов. - Л.: ВМедА, 1988. - Ч. 1. - 224 с.

8. Бузник, И. М. Методологические подходы и методические приемы изучения и оценки пищевого статуса и питания здорового и больного человека / И. М. Бузник. - Л.: ВМА, 1983. - 109 с.

9. Food and Drug Administration Consumer. - May, 1993. - Rockville. - 64 p.

10. Тутельян, В. А. О нормах физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации / В, А. Тутельян // Вопросы питания. - 2009. - Т. 78, № 1. - С. 4-15.

11. Потребности в энергии и белке: доклад объединенного консультативного совещания экспертов ФАО УООН // ВОЗ. - Женева, 1987. - 208 с.

12. Shrapnel, B. The diet dilemma / B. Shrapnel // Int. J. Obesity. - 1998. - Vol. 22, № 7. - Р. 714.

13. Инструкция 2.3.7.10-15-55-2005 Нормы физиологических потребностей в пищевых веществах и энергии для различных групп взрослого населения Республики Беларусь: утв. Главным государственным санитарным врачом Респ. Беларусь 11.11.2005. - Минск, 2005. - 22 с.

14. Дорошевич, В. И. Статус питания и здоровье военнослужащих / В. И. Дорошевич. - Минск: БГМУ, 2004. - 91 с.

15. Ширко, Д. И. Гигиеническая оценка адекватности питания курсантов по показателям структуры тела / Д. И. Ширко, В. И. Дорошевич, В. В. Игнатьев // Военная медицина. - 2010. - № 4. - С. 90-93.


Review

For citations:


Shyrko D.I., Doroshevich V.I., Ushkov A.A., Timoshek M.N. HYGIENIC ASSESSMENT OF CADETS` ACTUAL DIET. Health and Ecology Issues. 2011;(2):139-144. (In Russ.) https://doi.org/10.51523/2708-6011.2011-8-2-30

Views: 258


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2220-0967 (Print)
ISSN 2708-6011 (Online)